عرفات، سرزمین دعا
نقش نیایش در وصول به رحمت بیكران الهی، با بیان امام صادق(علیهالسلام) كه فرمود: «الدُّعاءُ كَهْفُ الإجابَةِ كَما أنّ السَّحابَ كَهْفُ الْمَطَرِ»(1) به خوبی روشن است. طبق این بیان نورانی همانطور كه ابر، قرارگاه باران است، دعا نیز قرارگاه اجابت است. به بیان دیگر، اجابت در درون دعاست، همانطور كه باران در نهاد ابر تعبیه شده است.
همه حالات زندگی برای نیایش مناسب است لیكن دوران پربار حج و حضور در مواقف آن، شكوه بیشتری برای دعا و تأثیر فراوانتری برای نیایش دارد و چون دعا از ضمیر صاف، مورد قبول است و احرام و آهنگ كعبه آزاد و پاك، در تصفیه ضمیر تأثیری به سزا دارد، نیایش در حج و دعا در مواقف آن بهترین اثرها را به همراه خواهد داشت. از اینرو برای هر برنامه از مناسك حج، دستور ویژهای در مورد نیایش داده شده است و عمده آن دعای عرفه در صحرای عرفات است.
روز عرفه روز دعا و نیایش است و اگرچه روزه آن روز مستحب است لیكن اگر روزه گرفتن موجب ضعف شود، آنگونه كه انسان نتواند دعاهای این روز را بخواند، خواندن دعا بر روزه گرفتن مقدم است.(2)
روایات فراوانی درباره اعمال روز عرفه و هنگام وقوف در عرفات، به ویژه كیفیت دعا در آن موقف نقل شده كه بخشی از آنها در خصوص دعاهای آن روز، و بخشی نیز در اهتمام و ترغیب به دعا كردن به دیگران است، به گونهای كه برخی شاگردان اهل بیت عصمت و طهارت(علیهمالسلام) همه همّ خود را در آن سرزمین كه دعاها در آن مستجاب است، صرف دعا برای غیر میكردند.
علیبن ابراهیم در این باره از پدرش نقل كرده كه گفت: عبدالله بن جندب را در عرفات دیدم كه زمانی طولانی دست به سوی آسمان بلند كرده، سیلاب اشك از گونههایش بر زمین سرازیر بود، به گونهای كه من شخص دیگری را این چنین در حال مناجات ندیدم. هنگامی كه مردم از عرفات عازم مشعر بودند به او گفتم: كسی را بهتر از تو در حال نیایش ندیدم. عبدالله گفت: به خدا سوگند در آن حال فقط برادرانم را دعا میكردم؛ زیرا از امام كاظم(علیهالسلام) شنیدم كه فرمود: كسی كه به دور از چشم برادر(ایمانیاش) در حق وی دعا كند از جانب عرش ندا داده میشود كه صدهزار برابر آنچه برای او خواستی نصیب تو خواهد شد؛ «مَنْ دَعا لأخیهِ بِظَهْرِ الْغَیْبِ نُودِیَ مِنَ الْعَرْشِ: وَ لَكَ مِأةُ ألْفِ ضِعْفٍ مِثْلهِ.» پس شایسته نبود كه من صد هزار برابر دعای مستجاب را به خاطر یك دعا كه برآوردهشدنش معلوم نیست واگذارم.(3)
پینوشتها:
1- كافی، ج2، ص471.
2- بحارالانوار، ج94، ص124 ـ 123.
3- كافی، ج2، ص508 و ج4، ص465.
برگرفته از کتاب صهبای حج، جوادی آملی
گروه دین و اندیشه تبیان، هدهدی